Bakgrunden om Hoka

The Running Company - Sveriges Hoka specialist
Historien om Hoka

Historien om Hoka startar i Annecy i Frankrike 2009. Ultratraillöparen Nicolas ”Nico” Mermoud och Jean-Luc Diard, som bland annat ligger bakom carvingskidornas timglasform, funderar på om det går att göra bättre skor för bergslöpning då dom upptäckt att många traditionella löparskor hade brister när det kom till dämpning och komfort. 

Med inspiration från andra bergsporter med överdimensionerade lösningar så börjar Nicolas och Jean-Luc börjar titta på om dom kan få fram en lätt sko med en överdimensionerad dämpning, dämpning som dom ser är mycket skonsammare under tex dom tuffa utförslöporna i bergen. Dom sätter igång med att experimentera med olika material och tekniker, och efter många försök och misstag började de se framsteg och här föds också en så kallad rullsula som ska ge bättre flyt i steget.

Första Hoka prototypen

Med succé tester av skorna så bildas Hoka One One hösten 2009. Deras första modell, Bondi, hade en tjock mellansula som erbjöd enastående dämpning, och den distinkta designen skilde sig markant från de traditionella löparskorna på marknaden.

Från början var många löpare skeptiska till en sko med en så annorlunda utseende, men när de väl provade dem insåg de snabbt fördelarna med Hoka-skor. Lätta och mjuka samtidigt som de gav ett fantastiskt stöd under löpningen.

Åren som följer expanderar Hoka och erövrar löparscenen över hela världen. Deras skor användes av både amatörlöpare och elitidrottare, och varje ny modell som lanserades hade förbättringar baserade på feedback från löpare runt om i världen.

Hoka fortsätter att innovera och utforska nya material och tekniker för att förbättra sina skor. De började även att erbjuda modeller för olika typer av terräng, från väg- och stiglöpning till trailrunning.

Idag är Hoka ett av de mest framstående varumärkena inom löparskor, och deras produkter används av alla löpare oavsett nivå. Företaget fortsätter att drivas av sin ursprungliga passion för löpning och arbetar fortfarande enligt Hokas filosofi att vara ett inkluderande varumärke för alla löpare och alla som vill röra på sig utomhus. Oavsett om du vill springa snabbt eller ta promenader ska det finnas en Hoka-sko för dina behov.

Se allt från Hoka

The Running Company - Sveriges Hoka specialister
Tillbaka till blogg